Turistky našli na turistickom chodníku muža bez známok života.

23.06.2011 Poprad

Vysoké Tatry 23. júna (TASR) – Horskí záchranári z Vysokých Tatier a Malej Fatry počas dnešného dňa zasahovali trikrát. Horská záchranná služba (HZS) informovala, že najprv v ranných hodinách požiadali o pomoc z Chaty pri Zelenom plese pre mladého študenta, ktorý si ešte v predchádzajúci deň poranil dolnú končatinu. V druhom prípade našli náhodné turistky mŕtvolu muža a do tretice záchranári pátrali po nezvestnom Čechovi.
Na mŕtvolu muža upozornili HZS okoloidúce turistiky. Tie našli nebohého ležať na turistickom chodníku bez známok života medzi Bielym plesom a Šalviovým prameňom. Letové podmienky neboli priaznivé, preto bola do terénu vyslaná pozemná skupina šiestich záchranárov. Podľa informácií HZS muž, ktorému už nikto nedokázal pomôcť, bol identifikovaný ako 74-ročný slovenský občan. Po nabalení ho záchranári transportovali do Ždiaru a odtiaľ do Starého Smokovca, kde ho prevzali príslušníci Policajného zboru SR.
Príslušníci HZS z Malej Fatry v dopoludňajších hodinách pátrali po českom turistovi. Ten sa údajne stratil skupine už v popoludňajších hodinách predchádzajúceho dňa (22. 6.). Turisti postupovali smerom k Veľkému Rozsutcu, avšak 46-ročný občan z Prahy sa pre vyčerpanosť rozhodol obísť tento vrchol a pokračovať do Zázrivej, časť Biela. Keďže sa nestretli a na miesto nedorazil ani po niekoľkých hodinách, nahlásili jeho neprítomnosť HZS. Záchranári okamžite začali pátraciu akciu, na ktorej sa zúčastnilo 10 profesionálnych záchranárov, dvaja dobrovoľníci a dva pátracie psy. Prehľadali rozsiahle územie okolo Malého a Veľkého Rozsutca a všetky prístupové chodníky i trasy v tejto oblasti. Neskôr HZS získala informáciu o tom, že dotyčného videli v stredu (22. 6.) zhruba okolo 20.30 h v penzióne v Štefanovej, odkiaľ ho mal taxík odviesť do Žiliny a následne pokračoval do Prahy.
HZS vyzýva turistov, aby boli pri plánovaní túr i voči ostatným turistom zodpovednejší a predchádzali planým poplachom a výjazdom záchranárov. Ich nasadenie môže byť nevyhnutné v rovnakom čase na inom mieste.
 

Vyberte región